Instructiuni de ambalare
Cum faceti rost de materiale pentru ambalare?
In cazul in care nu puteti face rost de materiale pentru ambalare vi le putem oferi direct la magazinul nostru.
FOLOSITI CUTIILE DE CARTON!
Toate marile companii de curierat din lume impun ca si obligatorie, mai ales in trimiterile internationale, folosirea cutiilor de carton (simple, cu carton dublu stratificat sau multiplu) cat si folosirea materialelor specifice pentru ambalare si sigilare (banda adeziva, folie de plastic cu bule de aer, fulgi sau lacasuri de polistiren, folie stretch, folie-burete antistatica, etichete autocolante, marcaje cu FRAGIL, ATENTIE STICLA, pozitionare recomandata cu sageti, etc) in functie de specificul si fragilitatea continutului.
Curieratul civilizat, mai ales in regim international, se face asadar in cutii de carton si E-Z CARGO SHIPPING LLC incearca sa impuna aceasta forma de ambalare mult mai sigura si eficienta si clientilor sai.
Avantaje:
- protectie mai buna a continutului - cutiile de carton, mai ales cele din carton dublu stratificat, isi pastreaza forma si protejeaza mult mai bine interiorul, mai ales in cazul produselor fragile. Folositi cutiile de carton mai ales daca trimiteti dulciuri, cosmetice, alimente, jucarii, electronice, produse de uz casnic si electrocasnice, etc. Acestea sunt mai bine protejate si nu sunt presate, sfaramate, turtite sau deteriorate. Gentile de mana sau rafiile nu permit acest lucru si nu confera nici o protectie continutului fragil.
- o mai buna sigilare - cutiile de carton pot fi foarte usor si complet sigilate cu banda adeziva. Deteriorarea sigiliului sau deschiderea cutiilor poate fi usor sesizata si reclamata. Gentile, sacosele rafia, valizele se inchid de cele mai multe ori cu fermoare, pot suferi deteriorari, deschideri ale fermoarului sau ale buzunarelor si nu prezinta siguranta specifica unui colet bine sigilat.
- posibilitatea etichetarii - pe cutiile de carton se pot lipi foarte usor etichetele necesare cu detaliile destinatarului cat si diferitele elemente de identificare ale expeditiilor cu coduri de bare la diferitii transportatori. Gentile, rafiile, valizele, prin materialul lor exterior textil nu asigura posibilitatea lipirii solide a unei etichete si necesita operatiuni suplimentare de infoliere. Lipsa etichetelor de pe colete poate duce la blocarea livrarii, intarzieri, rutari gresite sau chiar pierderea acestora.
- mult mai buna manevrare si stivuire - cutiile de carton, prin forma lor paralelipipedica si prin suprafetele lor plane specifice permit manevrarea mult mai usoara si preluarea pe utilajele specifice (carucioare, paleti, benzi sortatoare, etc) cat si stivuirea lor mai usoara si in functie de greutate si fragilitatea continutului (indicele gradului de asezare in stiva). Cutiile vor fi dispuse in depozite si in mijloacele de transport una peste alta mult mai usor si in acest fel cutiile fragile pot fi intotdeauna asezate in partea superioara a stivei pentru a fi protejate. Gentile, rafiile, valizele se rostogolesc, aluneca, sufera deformari si nu pot fi stivuite iar protejarea unui continut fragil este imposibila mai ales in conditiile in care acestea sunt grele si voluminoase si nu pot fi puse in partea superioara a stivei. Continutul fragil a unor astfel de trimiteri va fi presat, zdrobit, deteriorat in stiva sau la manevrari.
Recomandari
- dimensiunea ambalajului trebuie sa fie în funcţie de conţinutul acestuia. Cutiile care nu sunt suficient încărcate si jumatate goale se pot deforma, iar cele prea încărcate se pot desface sau preseaza prea mult continutul.
- folositi întotdeauna materialele de înaltă calitate. Trebuie sa ne gândim la rezistenţă, amortizare şi durabilitate atunci când se selecteaza ambalajele. Folositi cutiile din carton ondulat cu învelişul extern de bună calitate. Pentru articolele valoroase, produse fragile sau predispuse la deteriorari (casante sau care se deformeaza usor) este obligatorie folosirea unui carton rezistent cu dublu strat (dublu stratificat sau chiar multiplustratificat)
- folositi materialele izolante, în special pentru a împiedica conţinutul pachetelor să se mişte (folie plastic cu bule de aer, pungi cu aer, fulgi sau lacasuri de polistiren, burete, carton)
- folositi curelele sau strapsurile, dacă este posibil, ca o bună metodă de a sigila şi asigura cutiile, mai ales daca sunt foarte grele. In cazul in care nu aveti aceasta posibilitate, dati cu banda adeziva in acelasi loc de jur imprejurul cutiei in cateva locuri, astfel incat acest strat multiplu asigura pastrarea coletului fara deschidere acidentala.
- folositi banda adezivă rezistentă, eventual cu inscriptia "FRAGIL" dacă produsele interioare sunt fragile
- dispuneti bunurile fragile în centrul pachetului, astfel incat sa nu atinga marginile. Obiectul trebuie bine izolat din toate părţile, dupa ce se protejeaza individual cu folie cu bule de aer, se dispunde in mijlocul cutiei si nu la margine, pentru a nu fi deteriorat in cazul unor lovituri accidentale sau in cazul presarii in stiva. Asigurati-va ca protectia este asigurata si pe fundul cutiei dar si deasupra produsului, inainte de inchiderea cutiei
- verificati ambalarea si sigilarea solida a lichidelor si depozitarea în recipiente etanşe, ambalate în materiale izolante uşoare, rezistente (de exemplu, spumă de polistiren) şi etanşeizate cu o pungă de plastic. Amintiţi-vă că un ambalaj defectuos poate deteriora obiectele din jur, nu numai pe ale dvs ci si a altor clienti
- sigilati cu bandă adezivă substanţele semilichide, unsuroase sau cu miros puternic, apoi ambalati-le într-o substanţă rezistentă la grăsime (folie groasa de plastic). Specificam golirea totala a recipientelor, componentelor sau pieselor auto de uleiuri sau combustibili, asigurati-va ca acestea nu curg si sunt perfect etans sigilate
- introduceti pulberile şi grăunţele fine în pungi de plastic rezistente, bine sigilate şi apoi ambalati în placă fibrolemnoasă rigidă sau in cutii din lemn bine inchise si fara spatii la incheieturi, pentru a evita curgerea
- folositi eticheta "FRAGIL" bine si vizibil afisata pe toate fetele cutiilor pentru a semnala fragilitatea continutului, grija suplimentara la manevrare si dispunerea in stiva. ATENTIE! Eticheta "FRAGIL" nu va scuteste de efortul a ambala si proteja produsele fragile, simpla dispunere a ei nu protejeaza continutul coletelor ci doar atrage atentia la manevrare.
- folositi eticheta „săgeată în sus” pentru materialele care nu sunt solide, pentru a se indica pozitia de transport si dispunere recomandabila si grija sporita la rasturnare
- ambalati în mod corespunzător cadourile sau produsele la oferta. Este posibil ca multe bunuri vândute în ambalaje atractive să nu fie potrivite pentru expediere. Asigurati un ambalaj suplimentar exterior care sa le protejeze. Nu trimiteti cadourile ambalate exact ca si cum le-ati da celui destinat, in hartie de cadouri ci folositi cutii exterioare simple in care puneti respectivele cadouri ambalate dupa cum doriti
- folositi ambalajele triunghiulare şi nu cilindrice pentru a ambala planuri, hărţi şi schiţe rulate
- folositi tuburile rezistente de plastic sau carton pentru produsele lungi, care se pot rupe (in genul unditelor)
- ambalati obiectele mici sau documentele în plicuri corespunzătoare, rezistente (plastic cu bule de aer sau cartonate), recomandabil de marime A4 si nu foarte mici pentru a fi mai usor remarcate, mai usor de urmarit si pentru a fi destul de mari sa cuprinda o eticheta vizibila. Plicurile de hartie sunt mult prea usor de rupt si pot suferi deteriorari si pierderi ale continutului. Folositi plicurile mari din carton sau folie cu bule de aer. Protejati documentele interioare si intr-o folie etansa din plastic pentru a preintampina posibilitatea udarii si deteriorarii documentului
- protejati discurile cu date, casetele audio şi video ambalându-le pe fiecare în material izolant moale sau cu folie antistatica
- atunci când se expediaza obiecte ascuţite precum cuţite, foarfece, scule sau piese cu margini taioase, asiguraţi-vă că se acopera complet muchiile şi vârfurile. Pentru aceasta este potrivit cartonul rezistent. Materialul de protecţie trebuie sa fie bine si solid fixat astfel încât acesta să nu fie îndepărtat accidental în tranzit.
- folositi întotdeauna separatoarele din carton atunci când se trimit materiale plate, fragile (precum discurile de vinil, farfurii, placi gresie, marmura, etc). Acest strat protector izoleaza si impiedica frecarea, preia si atenueaza vibratiile ce pot duce la fisuri si spargeri
- atunci când se refoloseste o cutie, trebuiesc îndepărtate toate etichetele şi abţibildurile anterioare. Respectiva cutie trebuie sa fie în bune condiţii şi nu foarte uzată. Prezenta unor adrese sau inscriptii anterioare de pe cutie pot duce la confuzii, rutari gresite, intarzieri sau chiar pierderea coletului.
Ambalarea interioara
Se recomanda:
- protejarea individuala a fiecarei piese sau produs fragil cu folie de plastic cu bule de aer in 2-3 straturi pentru maxima protectie
- pastrarea unei zone de cel puţin 5 cm între recipientul exterior şi produsul din interior. Spaţiul din interior trebuie capitonat, preferabil cu perne de aer sau fulgi de polistiren da poate fi folosită orice substanţă de la ziare mototolite la haine vechi, etc.
- folosirea produselor tampon sau a produselor amortizoare. Sunt disponibile mai multe tipuri de materiale de amortizare, de la cele în formă de „bucăţi”, „fâşii”, „alune” la rulourile din folii de plastic cu bule de aer. Materialele izolante nefixate sunt de obicei realizate din materiale uşoare – sunt folosite pentru a umple colţurile, a ţine obiectele în mijlocul recipientului şi a asigura amortizarea şi absorbţia şocurilor. Pot fi folosite şi multe din materialele găsite prin casă – ziare vechi, haine rupte, umplutură de la perne (nu fulgi bineinteles), toate aceste materiale sunt ideale pentru amortizare.
- folosirea foliei de plastic cu bule de aer. Oferă o foarte bună protecţie la şocuri, vibraţii şi frecare şi este uşor şi flexibil.
- folosirea separatorilor care asigura absorbtia socurilor atunci când se ambaleaza sau depoziteaza obiecte. Cei mai des folosiţi separatori sunt din carton ondulat, placaj sau hârtie kraft. Rulourile de carton ondulat, tăiate la dimensiunile potrivite sunt excelente pentru capitonarea cu costuri reduse. Se recomandă ca obiectele fragile să fie ambalate în folii de spumă sau lacasuri din polistiren, mai ales pentru protectia colturilor, a marginilor si a zonelor foarte sensibile.
Ambalarea exterioara
Se recomanda:
- folosirea plicurilor mari, tip A4 pentru documente sau produse mici. Plicurile trebuiesc sa fie din material rezistent (plastic, hartie dublata cu folie cu bule de aer, cartonate, etc). Dimensiunile mai mari de A4 pot asigura si spatiul necesar lipirii unei etichete.
- folosirea cutiilor, cea mai folosită formă de ambalaj. Varietatea de forme şi mărimi, combinaţiile diferite de materiale şi numărul de accesorii disponibile care le fac mai rezistente şi mai sigure, transformă cutiile în cea mai potrivită modalitate de a ambala coletele. Nu recomandam folosirea gentilor de rafie, a gentilor de mana sau a valizelor.
- dacă expedierea se face într-o cutie de lemn, ca toate colţurile sa fie bine protejate şi că nu este crăpată, deoarece poate răni persoanele care o manevrează. Containerele din lemn sunt potrivite în special pentru trimiterea obiectelor grele, de obicei pe paleţi şi gata pentru a fi manevrate de echipamente. Uneori, cartonul rezistent cu două straturi este o alternativă la lemn, potrivită şi mai ieftină.
- folosirea paletilor pentru produsele voluminoase si grele, a motoarelor, cutiilor de viteze pentru automobile, utilajelor, articolelor electrocasnice mari. Marfa paletizata trebuie bine ancorata pe paletul suport din lemn cu strapsuri solide astfel incat sa nu de miste pe paletul din lemn in momentul manevrarilor cu utilajele portpalet si este obligatorie buna infasurare cu floie strech in cateva straturi pentru protectie si stabilizare.
- folosirea benzilor adezive rezistente la inchidere, toate coletele trebuiesc sigilate pentru a împiedica conţinutul să se reverse. O bună sigilare ajută la întărirea pachetului, totuşi, nu uitaţi că orice expediere poate fi deschisă pentru inspecţie de autorităţile vamale sau de securitate în timpul tranzitului international. În acest caz, E-Z CARGO SHIPPING LLC este răspunzătoare de resigilarea pachetului dumneavoastră în cele mai bune condiţii. Se recomanda mai ales folosirea benzilor adezive din polipropilen sau vinil si nu a celor din celofan, care sunt ieftine, dar de obicei fragile şi folosite în principal la birou. Pot fi folosite şi alte tipuri de benzi, precum benzile de hârtie întărită cu fibră. Nu se recomandă folosirea sforii pentru a lega cutii deoarece aceasta poate tăia cartonul si deteriora continutul. In cazul cutiilor grele se pot folosi curelele speciale pentru ambalare si strapsurile.
-
folosirea curelelor de ambalare. Atunci când sunt utilizate corect, bine tensionate, curelele sunt ideale pentru a întări expedierea. Curelele prea largi sunt nefolositoare, iar curelele prea strânse pot deteriora cutia, trecând prin aceasta.
Pe piaţă pot fi găsite diferite tipuri de curele:
- cele din polipropilen ieftine şi uşor de folosit, dar forţa maximă la care vor rezista fără a se rupe nu este foarte mare
- curelele din poliester care se întind mai puţin decât polipropilenul la temperaturi ridicate, sunt mai rezistente şi îşi menţin proprietăţile atunci când sunt ude
- curelele din tabla care pot înlocui oţelul în multe aplicaţii datorită costului scăzut, curelele de metal sunt cele mai potrivite pentru încărcături grele, deoarece nu se întind. Nu se recomandă folosirea acestora la cutiile de lemn
- folosirea apărătoarelor de muchii din plastic sau din carton reciclat. Atunci când se folosesc curele, apărătoarele de muchii împiedică deteriorarea pachetului prin distribuirea uniformă a presiunii şi tensiunii de strângere pe toată suprafaţa muchiei cutiei, prevenind deteriorarea cartonului. Aparatoarele de muchii sunt obligatorii in cazul unor produse cu muchii taioase sau usor de deteriorat (scule, jante auto, piese plastic, etc)
SUNT INTERSIZE!
Sunt interzise la tranzitul international in sistem de curierat sau in regim postal urmatoarele produse
- TIGARILE
Orice tigari, tigarete, trabuce, tutun varsat sau alte produse similare.
-
BAUTURILE ALCOOLICE
Orice fel de bauturi alcoolice inclusiv cele slab alcoolizate (tuica, palinca, vinars, coniac, votca, lichior, whisky, vin, bere si orice fel de astfel de bauturi, indiferent de ambalare si incluzand pe cele produse in casa).
-
PRODUSELE PERISABILE
Acestea sunt transportate cu aviz sanitar veterinar, aviz de conformitate eliberat de producator, mijloacele de transport si depozitele de tranzit trebuiesc autorizate sanitar si sa indeplineasca conditiile transportului si pastrarii la o anumita temperatura controlata prin utilaje frigorifice. Orice fel de carne si produse din carne - produse proaspete sau semiconservate (inclusiv afumate sau uscate): sunca, jambon, pastrama, salamuri, mezeluri, carnati, carne in untura sau alte feluri de produse perisabile de acest gen, indiferent de ambalare, produse lactate, branzeturi, cascaval si orice produse similare, legume sau fructe neconservate inclusiv daca toate acestea sunt ambalate in vid.
-
BANII SAU BIJUTERIILE
Banii cash in orice valuta, inclusiv in lei, cecurile sau instrumentele financiare la purtator, cardurile bancare de debit sau credit, bijuteriile din metale pretioase (aur, argint, platina, etc) in orice forma (inele, lantisoare, medalioane, bratari, cercei, etc) cat si pietrele pretioase sau semipretioase.
-
PRODUSELE INTERZISE DE LEGE
Arme de foc (inclusiv cu aer comprimat, cu bile de plastic sau cauciuc, etc), munitie, substante explozibile, volatile, radioactive, artificii de orice fel, deseuri toxice, animale vii, dejectii sau secretii animale si umane, droguri de orice natura si produse farmaceutice asimilate, material sanitar si chirurgical care necesita transport special, material pornografic, arme albe sau asociate acestora (cu margini taioase neprotejate sau care pot strapunge, taia, rani, accidenta - cutit, briceag, sabie, maceta, etc inclusiv decorative).
-
ORICE PRODUSE CARE PERICLITEAZA INTEGRITATEA TRANSPORTULUI, A BAZEI LOGISTICE SI A PERSONALULUI CAT SI A CELORLALTE EXPEDITII MANEVRATE INCLUSIV CELE CARE ATENTEAZA LA NORMELE DE PROTECTIE A MUNCII, A PREVENTIEI IMPOTRIVA INCENDIILOR, PROTECTIEI MEDIULUI SAU A NORMELOR SANITARE SI DE SANATATE PUBLICA.
Restrictii de ambalare
NU SUNT ACCEPTATE, La preluarea prin serviciul E-Z CARGO SHIPPING LLC si la transportul international si in regim de curierat, la manipularea si depozitarea urmatoarelor expeditii:
-
COLETE NEAMBALATE
Produse, piese neambalate in nici un fel, fara nici o protectie - piese de mobilier, electrocasnice sau electronice, utilaje, materiale, bagaje, etc. Chiar si in cazul produselor nefragile este obligatorie o minima protectie si ambalare.
-
COLETE NESIGILATE
Colete deschise si nesigilate cu banda, cutii nesigilate, bagaje, valize, genti de mana cu fermoar sau rafii neinfoliate sau nesigilate. Este obligatorie sigilarea cat mai buna de catre expeditor a fiecarui colet, protejarea cu folie in cazul valizelor sau gentilor de mana, sigilarea cu banda adeziva (scoci) si inchiderea cat mai buna a expeditiei. Sigilarea asigura siguranta expeditiei si ruperea sau deteriorarea sigiliului initial (a ambalajului, a infolierii, a benzii adezive) trebuie semnalata si sesizata catre E-Z CARGO SHIPPING LLC la primirea de catre destinatar. Exceptie fac cazurile in care deschiderea s-a facut in vederea verificarii continutului (la E-Z CARGO SHIPPING LLC sau la autoritatile vamale si de control) sau resigilarea s-a facut pentru o protectie superioara, pentru a completa si fara a distruge sigiliul initial.
-
COLETE NEETICHETATE
Expeditiile (si partile componente: colete, plicuri, paleti) neetichetate si fara a avea detaliile clare ale destinatarului (nume complet, adresa, localitate, judet, telefoane de contact) sau cele specificate de E-Z CARGO SHIPPING LLC pentru identificarea expeditiei si macar cateva detalii de identificare ale expeditorului. E-Z CARGO SHIPPING LLC si mai ales subcontractorii sai (URGENT CURIER, DHL, DPD, CITY LINK, PARCEL FORCE, ETC) manevreaza mii de expeditii zilnic si nu au cum sa stie ale cui sunt coletele si unde trebuie sa ajunga daca nu exista etichete vizibile pe fiecare. Operatiunile succesive de preluare, incarcare-descarcare, distribuire pe zone, livrare, etc presupun de fiecare data identificarea expeditiei prin detaliile de destinatar si in cazul in care acestea lipsesc sau sunt incomplete pot duce la pierderea expeditiei, rutarea ei gresita si intarzieri la livrare.
-
PUNGI SAU SACI DE PLASTIC
Nu sunt acceptate preluarea coletelor in pungi sau saci de plastic. Nu puteti expedia haine, incaltaminte, produse cosmetice, de uz casnic, jucarii, dulciuri, alimente neperisabile, etc puse in pungi de plastic sau saci de plastic (inclusiv in saci vidati). Acestea nu confera nici o siguranta in ambalare si nici o protectie, nu sunt suficient de rezistente pentru tranzitul international si transportul in regim de curierat si se pot rupe, taia, strapunge foarte usor, favorizand pierderea partiala sau totala a continutului. Folia de plastic, folia cu bule de aer sau folia obtinuta din saci de plastic poate fi folosita pentru sigilarea si infolierea bagajelor, valizelor, gentilor de mana, rafiilor sau pentru protejarea expeditiilor speciale, unde nu poate fi folosita o alta forma de ambalare (biciclete, mopede, carucioare copii, utilaje, piese auto si de caroserie, bari auto, cauciucuri, canapele, fotolii, etc)
IN CAZUL PRELUARII UNOR ASTFEL DE EXPEDITII NECONFORME (NEACCEPTATE) ACEASTA SE FACE NUMAI CU ASUMAREA RESPONSABILITATII DIN PARTEA EXPEDITORULUI SI CU PLATA SUPLIMENTARA A TAXEI DE AMBALARE PREVAZUTE DE TERMENII SI CONDITIILE E-Z CARGO SHIPPING LLC PREVAZUTA PENTRU ASTFEL DE SITUATII.
E-Z CARGO SHIPPING LLC - SERVICIUL DE COLETARIE ESTE EXONERAT DE ORICE RESPONSABILITATE IN CAZUL CONFISCARII de catre Vama S.U.A. sau Romania, DETERIORARII SAU PIERDERII SUFERITE CA URMARE A NERESPECTARII RESTRICTIILOR DE CONTINUT SAU DE AMBALAJ.